Mantelzorg

In Nederland zorgen ruim 1,6 miljoen mensen voor iemand in hun directe sociale omgeving, waardoor deze hulpbehoevende mensen vaak langer thuis kunnen blijven wonen. Mantelzorg is onbetaalde zorg voor een chronische zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon in de familie- of kennissenkring. Mantelzorg is vaak langdurig en intensief. Mantelzorgers zijn geen professionele zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen.

Mantelzorg en gebruikelijke zorg
Als u kortdurend zorg nodig heeft, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname, gaat het CIZ er van uit dat, als u een partner hebt, uw partner u helpt bij de dagelijkse verzorging, zoals eten, drinken, wassen en aankleden.
Doorgaans wordt van mantelzorg gesproken als de verzorging langer dan drie maanden achtereen duurt. Heeft iemand minder zorg nodig, dan heet dat gebruikelijke zorg. Voor gebruikelijke zorg is in het algemeen geen ondersteuning of vervanging mogelijk.

Betaalde zorg en respijtzorg
Wie mantelzorg krijgt kan geen aanspraak maken op andere, betaalde zorg. Is er niemand die mantelzorg kan geven, of is de mantelzorger te zwaar belast, dan kunt u een beroep doen op een regeling voor betaalde zorg, zoals de AWBZ of WMO. Dat kan ook als mantelzorg tijdelijk niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat de mantelzorger op vakantie gaat. Deze tijdelijke zorg wordt ook wel respijtzorg genoemd.

ZorgFamilie & Mantelzorgers
Zorgen voor een dierbare is mooi en waardevol. Dit neemt niet weg dat het voor mensen emotioneel en lichamelijk zwaar kan zijn. 1 op de 8 werknemers hebben naast hun baan mantelzorgtaken. Vaak kunnen ze deze combinatie maar lastig vormgeven; de helft van de werkende mantelzorgers voelt zich zwaar belast tot overbelast. Ze gaan meer werk afhouden, korter werken of stoppen met werken. Bovendien kunnen er bij mensen die zorg vragen en geven vele vragen ontstaan. ZorgFamilie is er om u te adviseren en ondersteunen. We doen dit door het beantwoorden van vragen en het aangaan van persoonlijke gesprekken.
Bij ZorgFamilie zit een team van professionele medewerkers die er speciaal voor u en uw naaste omgeving zijn. Op diverse gebieden zijn wij er om u te adviseren en te ondersteunen.

Informatie en advies
Vaak is het zorgen voor uw naaste geen overwogen keuze maar rolt u er in. Er kunnen dan vragen ontstaan over een bepaald ziektebeeld en/of behandeling en wilt u advies over hoe u met de situatie om moet gaan. Wij zijn op de hoogte van ondersteunende hulpverlening en kunnen u doorverwijzen naar andere (zorg)instanties. Tevens kunnen wij u informeren over financiën en regelingen zoals bijv. verlies van inkomen, vergoedingen, zorgverlof, zorgverzekeringen etc.

Emotionele steun en begeleiding
Veel mantelzorgers willen graag hun verhaal kwijt en hebben behoefte aan een luisterend oor. Wij bieden emotionele ondersteuning in persoonlijke gesprekken over onder andere het omgaan met gevoelens van verlies, stress en belasting.

Praktische ondersteuning
Praktische ondersteuning omvat hulp bij het uitzoeken van regelingen, maar ook ondersteuning bij het inzetten van hulp in de huishouding of de persoonlijke verzorging van de hulpbehoevende. Heeft u bijvoorbeeld vervoer nodig om met uw zorgbehoevende van A naar B te komen of wilt u hulp bij administratieve zorgtaken? Wij kunnen u hierbij op weg helpen. Ook kan het voorkomen dat u de zorg tijdelijk wilt overdragen aan iemand anders, zodat u zelf even op adem kunt komen.

Neem contact op:

Bel 010 232 2266 voor meer informatie of aanmeldingen

Contactformulier

Solliciteren


Vul het sollicitatieformulier in en wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u.

Zorg aanvragen


Vul het aanvraagformulier in en wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u.


Bel mij terug

Neemt u a.u.b. de tekens over
die u hieronder op de afbeelding ziet.
captcha